pochodne
jane: Obliczyć pochodne:
| | 3x − 2 | | 1 | |
a) f(x) = |
| + |
| x |
| | x2 + 1 | | 2 | |
b) f(x) = 3x
2e
x
c) f(x) =
√x√x√x
d) f(x) = −x
2√x
Bardzo proszę zeby ktoś mi napisał jak to rozwiążac, bo ja kombinowałam różnymi sposobami, ale
moje odpowiedzi rożniły się od poprawnych.
Oto prawidłowe odpowiedzi:
| | x4−4x2+8x+7 | |
a) f(x) = |
| |
| | 2( x2 + 1)2 | |
b) f(x) = 5xe
x(2+x)
d) f(x) = −3,75
√x
| | 2ex(x−2) | |
e) f(x) = |
| |
| | (x−1)2 | |
| | −3x2+1 | |
f) f(x) = |
| |
| | 2√x(x2+1)2 | |
25 mar 17:56
Jack: a) osobno pierwszy ułamek, osobno drugi. Potem pewnie do wspolnego mianownika i wyjdzie
b)3 przed pochodną, potem jako iloczyn pochodnych
c) zamień na potęgi x
d) jw.
e)jako iloraz pochodnych
f)jw.
g)jw.
próbuj, będziemy korygować
25 mar 18:32
jane: wychodzą mi jakies totalne głupoty, a tego z 3 pierwiastkami nie umiem zamienić na potęgi x...
25 mar 18:54
Jack: c) √x√x√x=√x√x*x1/2=√x√x3/2=√x*x3/4=√x7/4=x7/8
Teraz powinno już wyjść.
25 mar 18:59