karloz: 1) z kwadratem masz w miarę prosto, bo przekątna będzie średnicą okręgu
2) z sześciokątem jest podobnie, tylko tutaj polem sześciokąta będzie suma pól 6
trójkątów równobocznych o boku r (promień koła)
3) natomiast co do trójkąta - szczerze w tej chwili nie mam pomysłu

może jest na to
jakiś wzór...
zrób pierwsze dwa, to może Ci wpadnie do głowy rozwiązanie dla 3

powodzenia
Miki:
3/ dla trójkata równobocz. mamy ,ze
r = 2/3*h
Δ gdzie h
Δ= a
√3/2
podstaw za r = 10 cm i oblicz a powinno Ci wyjść
a = 10
√3 cm