planimetria
Sfrustrowany:

Bardzo proszę o pomoc− wytłumaczenie.
Romb ABCD o boku długości a i kącie ostrym α podzielono na trzy części o równych polach
odcinkami AP oraz AQ (P∊ BC, Q∊ DC). Wyznacz długość odcinków AP oraz AQ.
Domyslam sie, ze |AQ|=|AP| i ze moze byc cos ze wzorem na pole rombu tylko nie wiem co i jak
25 mar 17:49
simple: wiemy, że |<BCD|=|<DAB|=α i |<ADC|=|<ABC|= 180 − α
Pole ABCD = a*a*sinα
więc Pole ΔADQ=1/3*a*a*sinα
Pole ΔADQ to również a*|DQ|*sin(180−α)
porównujesz te dwa wzory i wyliczasz długość |DQ|
póżniej z twierdzenia cosinusów liczysz długość |AQ|.
ΔADQ jest przystający do |APB| więć postępujesz analogicznie.
25 mar 18:04
Sfrustrowany: dziekuje bardzo
25 mar 18:22
Sfrustrowany : Moment bo cos mi nie idzie

niech |AD|=|DC|=|BC|=|BA|=a
w takim razie :
| | 1 | | 1 | |
a*|DQ|* |
| *sin(180−α)= |
| *a*a*sinα |
| | 2 | | 3 | |
i teraz twierdzenie cos.
| | 4 | | 2 | |
|AQ|2=a2+ |
| a2−2*cos(180−α)* |
| a2 |
| | 9 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
|AQ|2=a2+ |
| a2+ |
| a2*cosα |
| | 9 | | 3 | |
co dalej?:(
26 mar 09:27
Sfrustrowany : ktoś posłuży radą?
26 mar 10:23
Sfrustrowany: hmm?:(
26 mar 12:15
Sfrustrowany: odswiezam
26 mar 14:24
Jack: dodaj te ułamki, a policzysz |AQ|, cosα to znana wartość...
26 mar 15:01
Sfrustrowany: | | 1 | | 13 | |
|AQ|2= |
| a2( |
| +4cosα) |
| | 3 | | 3 | |
jak cos to znana wartosc?
26 mar 15:57
Nikka: a i α − przyjmuje się jako znane ( z treści zadania), mimo, że nie znamy wartości liczbowych to
traktujemy jako wiadome...
26 mar 16:19
Sfrustrowany: omg

bez komentarza. Dzieki wielkie
26 mar 16:27