planimetria
fruu:

Mam obliczyc dlugosci tych czerwonych kresek w trojkacie rownoramiennym.
Wyszlo mi: miedzy ramionami 4cm, a miedzy ramieniem a podstawa 3cm
25 mar 17:42
R.W.16l: widać, że te czerwone kreski są w połowie
a odcinek łączący środki boków w trójkącie i równoległy do podstawy jest równy połowie tej
podstawy

czyli ta \ jest równa 4,5
a ta − jest równa 3'
All Corect?
25 mar 17:46
R.W.16l: correct*
25 mar 17:46
fruu: hm, chcialbym sie dowiedziec na podstawie dzialan, dlaczego \ kreska to 4,5
25 mar 17:48
simple: te trzy punkty to środki boków? i po co narysowałeś okrąg?
25 mar 17:49
Dziaku: Istnieje wlasnosc ze czerwone "\" jest to 12 boku \ = 9 cm czyli 12x = 9
25 mar 17:51
fruu: Polecenie zadania:
Trojkat rownaramienny o podstawie dlugosci 6cm i ramionach dlugosci 9cm jest opisany na okregu.
Oblicz odleglosc miedzy punktami stycznosci okregu z ramionami trojkata oraz odleglosc punktu
stycznosci okregu z ramieniem trojkata od podstawy.
25 mar 17:51
Dziaku: Tfu 2x= 9 **
25 mar 17:51
fruu: a jezeli zrobilbym tak:
3\ = 99
\ = 3
25 mar 17:55