cIAG I POLE
Hania =): Długosci bokow i przekatnej prostokąta tworza ciag arytmetyczny o roznicy 3. Oblicz pole i
obwod tego prostokata.
25 mar 16:57
simple:

r=3
b=a+3
c=a+3+3=a+6
Z Twierdzenia Pitagorasa:
(a+3)
2+a
2=(a+6)
2
Po rozwiązaniu otrzymasz : a
1=9 v a
2 = −3 (odrzucamy a
2 ponieważ długość boku nie może być
ujemna).
Więc a=9, b=12
Pole=9 x 12 = 108
Obwód=9+9+12+12=42
25 mar 17:40
R.W.16l: Jestem pewien że wynik to 42
25 mar 17:43
R.W.16l: ej, miałem być pierwszy
25 mar 17:43
Hania =): hehee nocoz, dziekuuje
25 mar 17:48