objętosć sześcianu jest równa 2 pierwiastki z 2 pole powierzchni tego sześcianu
krzyś: objętosć sześcianu jest równa 2 pierwiastki z 2 pole powierzchni tego sześcianu wynosi
A.2
B.12
C.16pierwiastków z dwóch
D.24
25 mar 15:48
R.W.16l: a
3=2
√2
2
√2=
√8
a=...
6*a
2=...
nie wiem czemu ale a wychodzi mi
4√8
6*a
2=6(8
2/4)=6(8
1/2)=6
√8
ale coś jest chyba źle
25 mar 15:59
krzyś: no bo w odpowiedziach nie mam takiej odpowiedzi
25 mar 16:12
R.W.16l: a nie, tam powinno być 6√8 co jest równe poźniej 6(81/3)=6*2=12
B
25 mar 16:26
Tomek.Noah: V=a
3
V=2
√2
a
3=2
√2
2
√2=
√23=(
√2)
3
a
3=(
√2)
3 oczywiste jest ze a=
√2 ale obliczmy:
(U{a}{
√2)
3=1
U{a}{
√2=1
a=
√2
P=6a
2
P=6*(
√2)
2
p=12
25 mar 16:29
R.W.16l: gdyby nie bład w obliczeniach bym mial tylko 4 linijka działań
25 mar 17:31