matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria analityczna
ola:
Ile wynosi pole trójkąta ograniczonego prostą y= −2x+6 oraz osiami układu współrzędnych ?
25 mar 15:41
Tomek.Noah:
czyli
|OX|*|OY|
P=
2
|OY|=6 bo y=−2*0+6 =>y=6 |OX|=3 bo 0=−2x+6 => −6=−2x => x=3
6*3
P=
=9
2
25 mar 16:23