






!Geometria w przestrzeni
Kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do płaszczyzn podstawy wynosi
60 a wysokość podstawy ma 10dm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa
spodek wysokości H ostrosłupa leży w punkcie przecięcia się wysokości podstawy, a te dzielą sie
w stosunku 2:1 ; pomiędzy krawędzią podstawy i jej wysokością zachodzi związek:
| √3 | 20√3 | 100√3 | ||||
a | = h = 10 → a= | Pp = 12ah = | ||||
| 2 | 3 | 3 |
| 10√3 | ||
ΔSKO jest prostokątny; |KO| = 13 * 10 = 103 i H=|KO| tg60o= | więc | |
| 3 |
| 1 | ||
V= | Pp * H ... | |
| 3 |