dominik: Mam taki zadanie
oblicz
Ix-1I=3
Jak mam się za to zabrać?
Gdzie szukać jakichś podpowiedzi?
1 gru 16:09
karloz: proponuję zacząć tu
i4
później poszukać trochę na forum (takich zadań w ciągu ostatnich dwóch tyg było sporo)
jak nadal nie będzie wychodzić to daj znać - wytłumaczy się raz jeszcze
1 gru 16:27
dominik: ok dzięki
a mogę prosić o sprawdzenie takiego zadanka?
1 gru 16:35
dominik: wyznacz zbiory AuB; AnB; A\B; B\A
a) A=<-1;2> B=<0,3>
AuB = <-1,3>
AnB=<0,2>
A\B=<-1,0)
B\A=(2,3>
1 gru 16:38
dominik: I DO TEGO SAMEGO DRUGI PUNKT
A=(-8;-4) B=(-1;10)
AuB =(-8,-4)u(-1,10)
AnB=pusty
A\B=(-8,-4)
B\A=(-1,10)
1 gru 16:39
karloz: wygląda na to, że jest ok
1 gru 17:04
dominik: dzięki serdeczne
1 gru 17:04
dominik: rozwiązanie tych bezwzględnych umiściłam wyżej z prośbą o sprawdzenie jak możesz to
proszę zerknij
i jeszcze jedno jak się je coś takiego rozłóż na czynniki 8a-12?
1 gru 17:06
monia: Ix-1I=3
17 gru 21:37
eta:
A ja mogę

Ix-1I = 3 <=> x-1= -3 lub x-1 = 3
x= - 2 lub x = 4
a ten rozkład to
8a - 12 = 4(2a - 3) tyle
17 gru 21:41
monia: dziekuje a mam jeszcze trzy przyklady rozwiazesz mi prosze

I4-3xI=5
Ix+3I<5
Ix-7I>10
17 gru 21:54
eta: pierwsze to proszę sama rozwiąz podobnie jak Ci podałam
opuszczamy moduł i porównujemy do 5 i - 5
dasz radę i sie nauczysz ok? powinno Ci wyjść x = 3 i x = - 1/3
nierówności to tak jak zwrot
< to zapamiętaj!
x +3 <5
i x+3 > -5
jak zwrot
> to x-7 >10
lub x - 7 < - 10
widzisz tę zależność

zapamiętaj
ponad to jak
i to wybierzesz
cz. wspólna jako rozw.
jak
lub to
sumę przedziałów
2/ x +3 < 5 i x+3 > - 5
x < 2 i x > - 8
jest
i czyli cz. wspólna to wszystkie x między - 8 a 2
czyli x E( - 8, 2)
3/ x - 7> 10 lub x - 7 < - 10
x > 17 lub x < - 3
jest
lub czyli suma przedziałów jednej i drugiej
czyli wszystkie x mniejsze od - 3 lub wszystkie większe od 17
odp; xE( -∞, - 3) U ( 17, ∞)
naucz sie tego co Ci podpowiedziałam
17 gru 22:11
martita: prosze rozwiazac takie zadanie I x-1I <3 i Ix-1I>3
2 sty 13:24
bartek: (1−i√3)17
16 sty 14:12