Korzystając ze wzoru cos(90* - α)=sinα, oblicz:
Edyta: Korzystając ze wzoru cos(90* − α)=sinα, oblicz:
cos225*+cos235*+cos245*+ cos255*+cos265*.
PS. * −stopni...
25 mar 14:06
Eta:
cos225o= cos2( 90o− 65o) = sin2 65o
cos235o= cos2( 90o− 55o)= sin2 55o
sin2α+ cos2α= 1
łączysz pierwszy wyraz z ostatnim i drugi wyraz z czwartym
zatem:
sin265o + cos265o + sin255o+ cos255o + cos245o=
= 1 +1 + ( √22)2 = 2 + 24= 212
25 mar 18:08
emerytka: cos2 (90*−65*)+cos2 35*+cos2 45*+cos2(90*−35*)+cos2 65*=sin2 65*+cos2 35*+cos2
45*+sin2 35*+cos2 65*=sin2 65*+cos2 65*+cos2 35*+sin2 35*+cos2
45*=1+1+√2:2=2+√2;2=(4+√2):2
25 mar 18:27
Eta: emerytko 
to bzdury


! .........
w końcowej fazie obliczeń : jest 2 + (
√22)
2= 2+
12= 2
12
25 mar 19:10
matematyk: δ≥∊ tak będzie ponieważ kwadrat
9 kwi 23:12