pole
an: W stożek o wysokości H=9 i objętości V=108π wpisano walec , którego wysokość jest równa
długości
promienia podstawy stożka.
a) Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
b) Jaki procent objętości stożka stanowi objętość walca?
prośba o pomoc
25 mar 11:30
tom:

| | 1 | |
Vs= |
| πR2H = 108 →R=√3VsπH = √3*108π9π=√36=6 h= R = 6 |
| | 3 | |
| | R | | r | | 1 | |
z podobieństwa ΔABS i ΔDFS |
| = |
| → r = |
| R=2 Vw = πr2=24π |
| | H | | 3 | | 3 | |
| | Vw | | 24π | | 2 | |
|
| = |
| = |
| = 22,22% |
| | Vs | | 108π | | 9 | |
25 mar 13:30
joł : skad Ty wiesz, ze wysokosc torjkata DFS wynosi 3?!
28 lut 17:44
Gucia: Od wysokości stożka odejmujesz wysokość walca − to jest wysokość DFS.
3 kwi 17:30