Policzysz, że:
Dla kąta α:
| 3√10 | 4 | 3 | ||||
cosα= | oraz sinβ= | , cosβ= | .
| |||
| 10 | 5 | 5 |
| 3√10 | √10 | sin2α | |||
* | =cosα*sinα= | ||||
| 10 | 10 | 2 |
| 3 | sin2α | ||
= | ⇒ sin2α=0,6 ⇒ cos2α=0,8 ⇒ α<45o (bo dla 2α>90o cos2α<0)
| ||
| 10 | 2 |
| π | ||
Z własności trójkąta mamy, że 2α+β=90o= |
| |
| 2 |
| 3 | 4 | 12 | sin2β | 24 | |||||
* | = | =sinβ*cosβ= | ⇒ sin2β= | =0,96.
| |||||
| 5 | 5 | 25 | 2 | 25 |
| sin4α | ||
0,6*0,8= | ⇒ sin4α=0,96.
| |
| 2 |
| 4α−2β | 4α+2β | |||
0=sin4α−sin2β=2sin( | )*cos( | ) (□)
| ||
| 2 | 2 |
| π | ||
A więc (2α−β=0 lub 2α−β=π) lub 2α+β= | ||
| 2 |
| π | ||
b) gdy 2α−β=π ⇒ 2α=π+β ⇒ α> | ⇔ sprzeczność
| |
| 2 |
| π | π | |||
c) 2α= | −β ⇒ sin2α=sin( | −β) ⇔ sin2α =cosβ ⇔ 0,6=0,6.
| ||
| 2 | 2 |
| π | ||
2α+β= | .
| |
| 2 |
| 1 | ||
sinα= | ||
| √10 |
| 3 | ||
cosα= | ||
| √10 |
| 6 | 3 | |||
sin2α= 2sinα*cosα= | = | |||
| 10 | 5 |
| 4 | ||
cos2α= | ||
| 5 |
| cos2α | 4 | 5 | 4 | |||||
ctg2α= | = | * | = | |||||
| sin2α | 5 | 3 | 3 |