Krótka odpowiedź
Kopytko: Witam
Mam do rozwiązania nierówność: −(x−1)2>= 5(x−1)
x1=1
x2=−4
Takie mi wyszły wyniki
Wiec x ∊(−∞;−4> i <1;+∞) czy x ∊<−4;1>
?
25 mar 08:44
K. Planeta: Dobrze.
25 mar 08:46
Kopytko: Jajcarz
25 mar 08:53
Kopytko: Prosze o pomoc
25 mar 10:51
Dziaku: Hmm ja to bym tak zrobil:
−(x−1)
2 ≥ 5(x−1) ==> −(x
2 − 2x + 1) ≥ 5x − 5 ==> −x
2 + 2x − 1 ≥ 5x − 5 ==> −x
2 + 2x
−5x ≥ −5 + 1==> −x
2 + 2x − 5x ≥ −4 ==> −x
2 − 3x ≥ −4 <−−− I na tym momencie sie
zatrzymuje, gdyz sam jestem w kropce lecz moze cos z lekcji sobie przypomnisz przy takim
zapisie ejsli wgl to jest dobrze

Chcialbym pomoc lecz niewiem czy potrafie
25 mar 14:47
Tomek.Noah: jezeli Dziaku dobrze zrobil to ja skoncze
−x2−3x+4≥o /*(−1)
x2+3x−4≤0
Δx=25 √Δx=5
x=1 ⋁ x=−4
(x−1)(x+4)≤)
x∊<−4;1>
25 mar 14:51
Dziaku: Mam nadzieje ze dobrze

Niech ktos z "wyzszego szczebla" oceni
25 mar 14:52
Tomek.Noah: Ok to czekaj hehe

wg mnie dorbze
25 mar 14:54