pole
ania: rafał planuje ogrodzenie prostokatnej działki nlezacej nad brzegiem jeziora parkanem o dł 100 m
, jaki maksymalny obszar moze ograniczyc? jakie beda wymiary ograniczonego obszaru o max polu
?
bardzo prosze o pomoc, pilne
25 mar 08:08
Miech: Czy jest ciepła woda na działce ?
25 mar 11:07
Miech:

Czy tak wygląda ta działka z satelity ?
25 mar 11:11
Basia:
25 mar 12:02
Krzysztof: 2a+b=100 (ogrodzenie bez jednego boku, który stanowi jezioro)
b=100−2a
y=a*b (pole działki)
y= a*(100−2a)
y=−2a+100a wyznaczamy maksikum tej funkcji, która dla a=25 wynosi y=2450
maksymalny obszar jaki można ogrodzic to 2450, a boki dziąłki to a=25, b=50
25 mar 12:55