Funkcja kwadratowa
Maniek: Proszę o pomoc
rozwiąż równanie:
√ 2x − 1 = 2 − x
24 mar 22:44
Jack: 1) dziedzina,
2) obie strony podnosimy do kwadratu.
24 mar 22:48
Maniek: 1) D: x >= 12
20 po podniesieniu stronami do kwadratu
x1 = − 5
x2 = 1
jest ok?
24 mar 22:55
Jack: −5 na pewno odpada bo nie spełnia warunków z dziedziny. 1 pasuje
24 mar 22:56
Maniek: czy zawsze gdy mamy równanie z pierwiastkiem prowadzące do równania kwadratowego najpierw
musimy wyznaczać dziedzinę, a potem podnosić do kwadratu
24 mar 22:56
Jack: kolejność nie jest tak ważna, jednakże ku pamięci lepiej robić pierw dziedzinę. Wynik zawsze
musi się "mieścić" w dziedzinie, bo ona wyznacza sensowność wyniku.
24 mar 22:59
Maniek: dziękuje pięknie... uczę się przed sprawdzianem z f. kwadratowej.
Dobrej nocy
24 mar 23:03
Jack: bardzo proszę i powodzenia!
24 mar 23:04