ravau: Wielomian W(x) = ax
3 +bx
2 - 9x - 10, jest podzielny przez dwumian x - 2 i przez dwumian
x + 1.
a) znajdz współczynniki a i b
b) Wyznacz wszystkie pierwiastki tego wielomianu.
Jak wiemy, jedno miejsce zerowe = -1, a drugie = 2. więc liczę f(2) = 0 i f(-1) = 0,
otrzymuje równanie, z którego wyliczam a i b. a mi wyszło 2, a b wyszło mi 3. Potem
liczby podstawiam pod litery i obliczam pozostałe m zerowe.
Tak też zrobiłem, a na klasówce dostałem 1/3 możliwych pkt za to zadanie. Co jest nie tak
1 gru 15:03
Dariusz: W(-1)= -a-b+9-10=0 <=> a+b=-1
W( 2)= 8a+4b -18 - 10 = 0 <=> 8a+4b=28
Teraz ukladasz uklad rownan i rozwiazujesz, dostajesz a,b (inne od twoich)
1 gru 15:22
Dariusz: Woops drobny blad

W pierwszym bedzie a-b=-1; P Wiec dostaniesz a=2 b=3
W(x)=2x
3 + 3x
2 - 9x - 10
Szukamy trzeci pierwiastek
W(x)=Q(x)*(x-2)(x+1)
W(x)=Q(x)*(x
2-x-2)
W(x)=(x
2-x-2)(2x+5)
1 gru 15:25
ravau: i tak że kur** zrobił a piz** je***a mi nie zaliczyła
1 gru 15:29
karloz: ravau
1) kolejność rozwiązywania zadania
2) podsumowanie każdego kroku
3) sprawdzenie rozwiązania
fakt, że masz dobry wynik wcale nie oznacza, że dostaniesz maksimum punktów

musisz
wykazać, że sam do tego doszedłeś opisując kolejne kroki i podsumowując zadanie. Nie
wiem, jak napisałeś, ale prawdopodobnie to było przyczyna. Pociesz się, że rozwiązałeś
dobrze

no i zawsze pozostaje rozmowa z matematyczką dlaczego tylko 1/3 punktów za zadanie. tylko
na spokojnie
1 gru 15:58
ravau: heh

matematyczkę mam akurat taką że nie warto nawet o niej pisać. W każdym bądz razie
jutro poprawiam wielomiany. Jak poprawie, to semestr na + jak nie, to niestety gała na
semestr. A wiec życzcie mi powodzenia, a ja lecę ćwiczyć.
Dzięki za pomoc.
1 gru 16:04