Pomoc
Radziu0890: W urnie jest 10 kul czarnych czarnych i 2 białe. Ile kul białych należy dorzucić, aby
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej było równe 3/5
24 mar 22:44
aga: | 2 | |
| − prawdopodobienstwo wylosowania kuli białej obecnie
|
| 12 | |
10+5x=36+3x
2x=26
x=13
24 mar 22:58
Radziu0890: Dałoby rade jakies drzewko, chciałbym to widziec

bardzo proszę
24 mar 23:12
aga: po co tu drzewko? masz 2 kule białe, a wszystkich kul jest 12, więć prawdopodobienstwo
wylosowania białej to 2 z 12 czyli to co napisałam. skoro dorzucam x białych kul to zwiększa
mi się o to x i licznik i mianownik, bo wszystkich kul mam o x więcej. no i przyrównuję to do
trzech piątych, bo takie chcemy mieć prawdopodobieństwo. i rozwiązujemy równanie
24 mar 23:16
Radziu0890: aaa dziękuje
24 mar 23:18
aga: moc Ω=12
moc zdarzenia A=2
24 mar 23:19
Eta:
Radziu ........ "dzrzewka " niech spokojnie rosną ..... jest wiosna

Nie utrudniaj sobie życia ....... pisz jak podała
aga
24 mar 23:19
24 mar 23:35