równania
monia: Liczba rozwiązań równania
x+3(5−x)(x+2) = 0 jest równa
24 mar 22:23
Eta:
załozenie: 5−x≠0 => x≠ 5
i x+2 ≠0 => x ≠ −2
jedno rozwiązanie x+3=0 => x= −3 −− bo spełnia założenie
24 mar 22:26
jooł: D:x∊R−{−2;5}
jedno rozwiązanie x = −3
24 mar 22:26
monia: a nie 3
24 mar 22:28
Jack: Chodzi o to, żeby zerował się licznik. Wstaw sobie 3 i zobacz czy się zeruje.
24 mar 22:30
monia: w odp jest a3 b2 c1 d0
24 mar 22:33
Eta:
odp c)
24 mar 22:57
monia: jak to

?
24 mar 23:04
Jack: Wcześniej Eta wyliczyła, że rozwiązaniem będzie tylko −3. Zatem jest jedno
rozwiązanie...
24 mar 23:08