Prosze o jak najszybsza pomoc
Dooominika: Pomocy!
funkcja kwadratowa f(x) = x2 +6x+c ma dokladnie jedno miejsce zerowe oblicz c i zapisz
rownanie osi symetrii wykresu funkcji f
wyznacz wartosc najwieksza i najmniejsza w przedziale <−4,0>
24 mar 21:59
Godzio: c = 9
jeśli ma tylko jedno miejsce zerowe to wzór funkcji można przedstwaić za pomocą wzoru
skróconego mnożenia
oś symetru to wierzchołek p :
najmniejsza wartość jest w wierzchołku : p
f(p) = 9 − 18 + 9 = 0 −> najmniejsza
f(0) = 9 −> największa
f(−4) = 16 − 24 + 9 = 1
24 mar 22:10
aga: jeśli jest jedno miesjce zerowe tzn. że Δ=0
zastosuj wzór na deltę i przyrównaj do O. w ten sposób obliczysz c
24 mar 22:11
Eta:
jeżeli f(x) ma jedno miejsce zerowe :
to: f(x) = ( x−xo)2
xo= −b2a= −62= −3
f(x)= ( x +3)2= x2+6x +9 => c =9
osią sym. jest prosta x= −3
ramiona paraboli skierowane do góry
zatem najmniejsza wartość jest dla x = −3
ymin= f( −3)= (−3+3)2 = 0
f(0)= (0+3)2= 9
f(−4)= ( −4+3)= 1
ymax = 9 dla x = 0 w przedziale x€<−4, 0>
24 mar 22:16
Dooominika: dzieki
24 mar 22:46