yoco:
Czemu cały tydzień czekałaś z tym zadankiem


tak jak napisał "b" masz rozw. układ równań a dopiero póxniej n
1/ równ. a
1*q
4 = 2/3 drugie zapiszę Ci łatwjej
2/ a
1 *q
4 * q
6 = 1/96 za dwa pierwsze czynniki wstawimy 2/3 wiesz

czyli
2/ 2/3*q
6 = 1/96 /: 2/3 czyli mnożymy prawą str. przez odwrot. czyli 3/2
q
6 = 1/96*3/2
q
6=1/64 więc q = 1/2 bo ( 1/2)
6= 1/64 ok?
jak juz mamy q to obliczymy a
1
a
1*(1/2)
4 =2/3 czyli a
1 = 2/3*16/2 bo znowu odwrotn.
czyli a
1 = 32/3
teraz obliczymy n
bo an= a
1 *q
n-1 czyli 32/3* (1/2)
n-1 = 1/12
czyli (1/2)
n-1 = 1/12* 3/32 bo znowu odwrotn. ok?
czyli
(1/2)
n-1 = 1/128 ponieważ 1/128= (1/2)
7
(1/2)
n-1 = (1/2)
7
czyli n-1= 7 więc n = 8
