prosze o rozwiazanie zadania
martyna000: Oblicz stężenie procentowe roztworu glukozy, jeżeli w trakcie próby Trommera z próbki roztworu
glukozy o masie 150 g
24 mar 21:31
Mateusz: dokoncz tresc zadania
24 mar 22:10
martyna000: powstaje 36g Cu2O
24 mar 22:14
martyna000: przepraszam nie dopatrzyłam do końca
24 mar 22:14
Mateusz: Najpierw rownanie reakcji do tego typu zadan potrzebujemy uzgodnione rownanie reakcji wiemy co
to jest odczynnik Trommera
2Cu(OH)
2 + C
6H
12O
6→Cu
2O + C
6H
12O
7+ 2H
2O
wiemyże w reakcji x g glukozy powstało 30g Cu
2O policzmy nasze x z rownania reakcji
180g C
6H
12O
6→144g Cu
2O
x g C
6H
12O
6→ 30g Cu
2O
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 37,5g
skoro mamy 150g
roztworu glukozy to moge teraz policzyc stężenie % tego roztworu bo wiem
ile g substancji rozpuszczonej tk glukozy znajduje sie w roztworze bo przed chwilą ją
policzyłem
| | 37,5g | |
C% = |
| *100% = 25%
|
| | 150g | |
sprawd ewentualnie odp jak masz lub rachunki ale raczej sie nie pomyliłem nigdzie
24 mar 22:28
Mateusz: zapomniałem dodac jakbys nie wiedziała C6H12O7−to kwas glukonowy
24 mar 22:29
martyna000: jest pomyłka chyba nie 30g tylko 36g
24 mar 22:29
Mateusz: no widzisz kurde nie wiem czemu ubzdurałem sobie 30g

ale algorytm rozwiązania znasz podstaw
tam zamiast 30g 36g i policz do konca
24 mar 22:31
Mateusz: wtedy wyjdzie 45g i stężenie % = 30%
24 mar 22:32
martyna000: ok, dzieki
24 mar 22:32
martyna000: a skad ty wziąłeś te 180 g?
24 mar 22:34
Mateusz: to masa molowa glukozy tylko bez mola tzn zamiast g/mol to jest w g
24 mar 22:35
martyna000: CH3COOH+.......kwas−−>CH3COOCH2CH3+.....
..........+.........kwas−−−−>C3H7COOCH3
mogłabym cie jeszcze prosic o zrobienie tego jak masz chwile czasu
24 mar 22:38