Pilnie prosze o pomoc
Dominika: wykres funkcji f(x) = 1/4x2 + bx −3 jest symetryczna wzgledem prostej x=1. oblicz b i wyznacz
najmniejsza wartosc funkcji f
prosze o wskazowke jak zaczac
24 mar 21:21
bogumill2: nie wiem czy spostrzegłeś ale symetralna x=1 dzieli parabole na 2 równe części. Współrzędna
wierzchołka ma więc współrzędną W(1,Y). więc p=1 przynajmniej tak mi się zdaje
24 mar 21:55
bogumill2: następnie podstawiasz do wzoru p=−b2a i powinno wyjśc b=−12
24 mar 22:19
Gustlik: Oś symetrii paraboli ma równanie x=p, gdzie p to współrzędna x wierzchołka, ta sama, która
występuje w postaci kanonicznej.
Jeżeli oś symetrii ma równanie x=1, to p=1.
| | b | | b | | b | | b | |
p = − |
| = − |
| = − |
| = − |
| = −2b
|
| | 2a | | 2*1/4 | | 2/4 | | 1/2 | |
Ponieważ p = 1 mamy:
−2b = 1 /:(−2)
Funkcja przyjmuje wzór:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| x2 − |
| x − 3
|
| | 4 | | 2 | |
Dla funkcji kwadratowej przy a>0 najmniejszą wartością jest q, czyli współrzędna y
wierzchołka.
q możemy obliczyć na dwa sposoby:
Czyli:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 12 | |
q = f(1) = |
| *12 − |
| *1 − 3 = |
| − |
| − 3 = |
| − |
| − |
| = |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
q = −3 |
| ← to jest najmniejsza wartość tej funkcji. |
| | 4 | |
24 mar 22:29
Dominika: wielkie dzieki !
24 mar 22:41
wqewe: βγδΔ≥≥≥≥≥
17 kwi 21:33
andrasik: Karny kutas
6 lis 10:42