oblicz sumę wyrazu od 5 do 15 włącznie
k^2: w ciągu arytmetycznym S7=7, a5=3
a)wyznacz wzór ogólny
b)oblicz sumę wyrazu od 5 do 15 włącznie
podpunkt a) zrobiłam wyszło a1=−5 i r=2
w b) obliczyłam S15=135 i nie wiem co dalej z tym zrobić
24 mar 21:07
k^2: czy może trzeba obliczyć S11 i później odjąć S15−S11
24 mar 21:10
Alutka: W b) oblicz S15 − S4
24 cze 23:16
Godzio:
1.
2 = a
1 + a
7
a
5 = 3
a
7 = a
1 + 6r
a
5 = a
1 + 4r
2 = 2a
1 + 6r
3 = a
1 + 4r
1 = a
1 + 3r
3 = a
1 + 4r −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2 = −r
r = 2
a
5 = a
1 + 4*2
−5 = a
1
a
n = a
1 + (n−1)*r = −5 + 2n − 2 = 2n − 7
an = 2n − 7
a
15 = 30 − 7 = 23
| | a5 + a15 | |
S5−15 = |
| * 11 = ... dokończ |
| | 2 | |
24 cze 23:41
Basia:
Godzio chyba powinieneś wytłumaczyć jak to ostatnie równanie powstało
nie jestem pewna, czy każdy od razu chwyta skąd się to wzięło
chyba bardziej oczywisty jest zapis
a5+......+a15=S15−S4
tyle, że trochę więcej liczenia
25 cze 01:05
Jack:
Chyba wszystko będzie jasne dla
k 2
Godzio sumuje od 5 do 15 wyrazu, więc pisze
a
5 i a
15 a że jest ich 11 to przemnaża przez tą liczbę. Mnie się bardzo podoba

Dał
czadu!
25 cze 01:11
Godzio:
zawsze tak robie

i zazwyczaj ludzie rozumieją
25 cze 01:15
Basia:
nie kwestionuję sposobu, jest bardzo dobry
obawiam się tylko, że czasem trzeba go dodatkowo opisać właśnie tak jak przed chwilą zrobił to
Jack
25 cze 01:26
Godzio: ok
25 cze 02:24
Lucyna: a wystarczyłoby się przecież przyjrzeć kilku takim ciągom liczbowym, że przecież z kolejnych
wyrazów ciągu zawsze powstaje podciąg

czyli traktujemy w tym konkretnym przypadku a
5 jako
a
1 oraz a
15 jako a
11 i otrzymujemy również ciąg arytmetyczny

a wzór na sumę takiego
ciągu jest nam dobrzez znany.
Godzio

bardzo mi się podoba to rozwiązanie, ja rzeczywiście policzyłabym to z S
15 −
S
4
25 cze 08:37
ddd: Mam jeden mały problem, gdy licze z sposobu Godzia to wychodzi mi 143 , a gdy licze S15−S4
to wychodzi 181,5 . Jaki jest poprawny wynik?
25 cze 10:19
Godzio: | | −5 + 23 | |
S15 = U{a1 + a15]{2} * 15 = |
| * 15 = 9 * 15 = 135 |
| | 2 | |
a
4 = 1
| | −5 + 1 | |
S4 = |
| * 4 = (−4) * 2 = −8 |
| | 2 | |
S
15 − S
4 = 135 − (−8) = 143
25 cze 12:50
25 cze 12:51
ddd: wszystko sie zgadza , dzieki
25 cze 17:45
Godzio: To dobrze

Póki co się żegnam ze wszystkimi, jadę do wujka na tydzień, także pojawię się w następny
poniedziałek
25 cze 19:02