matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomiędzy liczby 96 i 3 "wstaw" cztery liczby tak, aby otrzymać sześć kolejnych w
ala:
Pomiędzy liczby 96 i 3 "wstaw" cztery liczby tak, aby otrzymać sześć kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego. Bardzo byłabym wdzięczna za obliczenie
24 mar 21:06
driver:
1
a
1
=96, a
6
=96*q
5
=3⇒q
5
=
⇒q=
1
2
32
96, 48,...,...,..., 3
24 mar 21:46
Gustlik:
Masz dane: a
1
= 96 a
6
= 3 Liczysz iloraz:
a
6
= q
5
a
1
3
= q
5
96
1
q
5
=
/
5
√
32
1
q =
2
Czyli:
1
a
2
= 96*
= 48
2
1
a
3
= 48*
= 24 itd.
2
Mamy więc: 96,
48, 24, 12, 6,
3
24 mar 22:35