POmocyy !!!!
Adrianomusiunieczek: PROSZE O POMOC


Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdzie A =
(−1, 3) oraz B= (1,−1)
24 mar 20:48
aga: S−środek
S=(0,1)
r=√12+22
r=√5
(x−0)2+(y−1)2=5
24 mar 20:57
Adrianomusiunieczek: Dziex Aga

ale moglby ktos jakos tak bardziej szczegolowo ? boo ja cieeemny z tych tematów w
szkole mnie nie bylo

Pozdro
24 mar 21:04
aga: żeby wyznaczyć środek okręgu S=(xs,ys) stosujemy wzór na wsp. środka odcina AB
| | (−1+1) | |
xs= |
| = 0 (dodajemy pierwsze współrzędne punktu A i B i dzielimy przez 2)
|
| | 2 | |
| | 3−1 | |
ys= |
| = 1 (dodajemy drugie współrzędne punktu A i B i dzielimy przez 2)
|
| | 2 | |
Stąd S=(0,1)
nastepnie liczymy promień r, stosując wzór
√(xs−xa)2+(ys−ya)2 gdzie A=(xa,ya)
sta r=
√5
no i wkońcu podstawiamy do równania okręgu czyli
(x−xs)
2+(y−ys)
2=r
2
24 mar 21:12
aga: już lepiej? jak coś nie jest jeszcze jasne dla Ciebie, to napisz.
24 mar 21:16
Adrianomusiunieczek: Jestes kochana

wlasnie staram sie to ogarnać .. jakbym mial klopoty napisze

bo ja
typowy humanista i jeszcze na lekcjach mnie nie bylo .. dziekuje
24 mar 21:27
aga: spoko
24 mar 21:28
Adrianomusiunieczek: czarna magia w dalszym ciągu

gubie sie przy podstawieniu do √(xs−xa)2+(ys−ya)2 ...nie wiem
czemu ale mi nie wychodzi ten promień
24 mar 21:33
Adrianomusiunieczek: xa = −1 ? a xb= 3?
24 mar 21:34
Adrianomusiunieczek: tzn chodzilo mi o xa = −1 ? a ya= 3?
24 mar 21:35
aga: √(0−(−1))2+(1−3)2=
√12+(−2)2=
√1+4=√5
24 mar 21:36
aga: tak
24 mar 21:37
aga: to drugie dobrze A(xa, ya)
A(−1,3)
24 mar 21:38
Adrianomusiunieczek: o kurde juz ogarnalem

tylko pozostaje te podstawienie do równania okregu

jakie liczby
ktyja sie pod x i y ? .. wiem ze to banalne pytania ale w ogole nie jestem ogarniety w tym
temacie

hehe
24 mar 21:39
aga: tam nic nie podstawiasz, zobacz mój wynik z pierwszej wiadomości, tam śa pozostawione x i y
24 mar 21:42
Adrianomusiunieczek: halooo
24 mar 21:48
aga: ?
24 mar 21:49
Adrianomusiunieczek: TO SIE ZOSTAWIA W TAKIEJ FORMIE JAK JEST W PIERWSZEJ WIADOMOSCI ?
24 mar 21:49
aga: no chodziło mi o to, że do równania okręgu za x i y nic nie podstawiasza. w mojej pierwszej
wiadomości na samym końcu jest to równanie okręgu i tam w nawiasach jest x i y
24 mar 21:51
aga: (x−0)2+(y−1)2= (√5)2
24 mar 21:52
aga: można pisać bez tego zera więc:
x2+(y−1)2=5
24 mar 21:52
Adrianomusiunieczek: dziekuje bardzo naprawde

24 mar 22:02
aga: powodzenia Humanisto
24 mar 22:04
Adrianomusiunieczek: hehe ej ścisły umyśle ? spiąca jestes ? czy moze masz ochote na jeszcze jedno zadanko

bo
kurde jutro kartkowe mam
24 mar 22:05
aga: możesz napisać, zobaczymy!
24 mar 22:09
Adrianomusiunieczek: Wyznacz pole trójkąta równoramiennego ABC o ramionach AC i BC, w których podstawa AB jest
zawarta w prostej o równaniu y= 2x
a dwa wierzchołki mają współrzędne A= (0,0) c = (−3, 4).
24 mar 22:11
Adrianomusiunieczek: masakrra
24 mar 22:11
aga: długie i dużo pisania
24 mar 22:16
Adrianomusiunieczek: no to spoko

nietrzeba .. dziekuje za pomoc

mamnadzieje ze cos tam wymodze jutro

3maj sie pozdrawiam !
24 mar 22:16
aga: długość odcinka AC=
√(−3−0)2+(4−0)2=
=
√25=5
AC=BC, więc BC też ma długość 5
dalej
skoro punkt B zawiera się w prostej y=2x, to jego współrzędne to B=(x, 2x).
dalej liczym długość odcinka BC ze wzoru
√(x+3)2+(2x−4)2=5 (wcześniej to wyjaśniłam dlaczego to jest równe 5)
po przekształceniach wychodzi
x(x−2)=0
x=0 lub x=2 pierwsze odrzucamy bo to współrzędna punktu A
zatem
B=(2,4)
obliczamy długość podstawy AB
AB=
√(2−0)2+(4−0)2=
√20
liczymy wysokość trójkąta padającą z wierzchołka C na podstawę AB w punkcie D(sama go
wprowadzam do zadania)
D to środek podstawy AB więc ma współrzęne D=(1,2)
zatem długość CD=
√(−3−1)2+(4−2)2=
√20
podstawiamy do wzoru na pole P=
√20*
√20:2=10.
koniec. sprawdzę jeszcze czy wszystko dobrze, bo naprawdę już jestem zmęczona
24 mar 22:28
aga: najlepiej narysuj do tego rysunek wcześniej, w geometrii lepiej widać wszystko z rysunku.
24 mar 22:29
Adrianomusiunieczek: jesteś niewiarygodna, lecz godna wiary

hehe

dziekuje niezmiernie

zaczynam ogarniac
24 mar 22:30
aga: pozdrawiam
24 mar 22:37