parametr m
jooł: Dla jakich wartości parametru m każdy z dwóch różnych pierwiastków równania x
2 + mx + 4 = 0
jest mniejszy od 4 ?
Δ = m
2 − 16 = (m−4)(m+4)
Δ > 0
m∊( − ∞;−4 ) ∪ ( 4; + ∞ )
x
1 + x
2 < 8
24 mar 20:11
jooł:
24 mar 20:17
jooł: up
24 mar 21:24
jooł:
24 mar 22:25
Eta:
parametr "m" musi spełniać układ warunków
1) Δ>0
2) f(4) >0 −−− bo ramiona paraboli skierowane do góry
to obydwa pierwiastki muszą być na lewo od x=4
zatem wartość funkcji dla x = 4 musi być >0
wybierz cz, wspólną tych warunków jako odp.
24 mar 22:34
jooł: dzięki wielkie, Eta
24 mar 22:44
Eta:
24 mar 22:45