funkcja kwadratowa
Szalony:): Dana jest funkcja kwadratowa
a) oblicz miejsca zerowe
b) zapisz funkcje w postaci iloczynowej
c) oblicz współrzędne wierzchołka paraboli
d) zapisz funkcje w postaci kanonicznej
e) rozwiąż nierówności f(X)≥0
f) określ zbiór wartości
24 mar 20:05
Julek: ok... więc zadam Ci pytanie : jaka funkcja jest daną ?
24 mar 20:09
Agata: x²−5x+6
To jest ta funkcja
28 mar 14:23
Sara: a = 1 b = −5 c = 6
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 25 − 24
Δ = 1
√Δ = 1
miejsca zerowe : x =
−b − P{Δ}2a
x =
5 − 12
x = 2
y =
−b+√Δ2a
y =
5 + 12
y =3
postać iloczynowa: z = a( d − x ) ( d − y)
z = 1(d − 2) (d − 3)
p =
52
q =
−Δ2a
q = −1
W(
52, −1)
postać kanoniczna: a(d − p)
2 + q
1(d −
52)
2 − 1
28 mar 16:56