Matematycy
Słaby: Matematycy pomóżcie słabszemu, błagam

.Na polanie rosną tylko podgrzybki i prawdziwki.
Liczba podgrzybków do liczby prawdziwków
rosnących na tej polanie mają się do siebie jak 3:2. Kasia i Marysia zebrały wszystkie grzyby
z polany. Gdyby Kasia uzbierała 4 podgrzybki więcej to miałaby ich o 1 więcej niż
prawdziwków.
Gdyby Marysia znalazła 1 prawdziwek więcej, to miałaby prawdziwków tyle samo co Kasia
podgrzybków. Ile prawdziwków, a ile podgrzybków uzbierała każda z dziewcząt, jeżeli na
polanie
rosło 30 grzybków?
24 mar 19:43
aga: 2+3= 5
30:5=6
3*6=18− iloś podgrzyb.
2*6=12−il.prawdz.
to początek dopiero
24 mar 19:55
aga: x−il.podgrzybków Kasi
18−x−il.podgrzybków Marysi
y−il.prawdziwków Kasi
12−y−il.prawdziwków marysi
24 mar 19:58
aga: układ równań:
x+4=y+1
12−y+1=x
24 mar 19:59
aga: x=5 i y=8
24 mar 20:00
aga: kasia zebrała: 8+5=13
marysia zebrała: 13+4=17
24 mar 20:01