lelek :D: Usuń niewymiernośc z mianownika.
Jestem kompletnym wołem z matmy.. proszę o pomoc
2
------------
√3 - 1
30 lis 22:47
Miki: zawsae mnozymy i licznik i mianownik przez wyrażenie
tak by otrzymać różnice kwadratów w mianowniku
czyli jeżeli masz √3 -1 to mnozymy licznik i mianownik
przez √3 +1
2(√3 +1) 2(√3+1) 2(√3+1)
------------------- = ------------- = ----------- = √3 +1 bo 2 skracamy OK?
(√3-1)(√3+1) 3 - 1 2
30 lis 22:53
lelek :D: Dziekuję bardzo
30 lis 22:58
Miki: Czy wiesz coś z tego
30 lis 22:59
lelek :D: no wiem wiem

a jeśli mamy przykład
√3 - 1
------------- =
√3-1
√3 - 1
√3 + 1 ----------- * ---------- = -------- .... No własnie i co dalej
√3+ 1
√3 - 1
30 lis 23:07
Miki:
w liczniku mnozysz kazdy przez każdy(choć tu można wzór
a w mianowniku zawsze 3 -1 =2 (bo (a-b)(a+b) = a
2 -b
2
czyli
√32 - 1
2 = 3 -1 = 2
a w liczniku
√3*
√3 -
√3*1 -1*
√3 +1= 3 -2
√3 +1 = 4-2
√3
2(2-
√3)
czyli ------------- = 2 -
√3 kumasz


2 się skróciło

2
30 lis 23:27
lelek :D: Kumam kumam już teraz tak
30 lis 23:29
Miki: No i o to chodzi

cieszę się
1 gru 00:13