Dany jest wielomian...
Darek: Dany jest wielomian:
W(x)=x
4 −mx
3 + nx
2 − 8.
Wartosc tego wielomianu dla x = 2 jest taka sama, jak dla x = −2. Natomiast W(3) = 82. Wyznacz
wartosc liczb m i n oraz rozwiaz nierownosc W9x) > x
4 + 2.
Siedzialem przy tym godzinie i wszystko zle mi wychodzilo. Nie mam juz pojecia jak to zrobic.
Jesli ktos bedzie mogl pomoc to dzieki z gory.
Eta:
W(2)= W(−2)
16−8m+4n−8= 16 +8m+4n−8
−16m=0 =>
m=0
w(x)= x
4+n
2−8
W(3)= 82 => 81+9n−8= 82 => 9n= 9 =>
n=1
W(x) = x
4+x
2−8
W(x) > x
4 +2 => x
4+x
2−8 > x
4+2 => x
2 −10>0
( x −
√10)(x+
√10) >0
x€ ( −∞, −
√10) U (
√10, ∞)
Powodzenia w następnych zadaniach