funkja kwadratowa wspolczynniki
ania : znajdz wspolczynniki a i b funkcji kwadratowej y=ax2+bx+5 przyjmujac ze f(x+2) − f(x+1) =
5x−4
24 mar 19:30
Godzio:
a(x+2)2 + b(x+2) + 6 − a(x+1)2 − b(x+1) − 6 = 5x − 4
a(x2 + 4x + 4) + bx + 2b − a(x2 + 2x +1) − bx − b = 5x − 4
ax2 + 4ax + 4a + b − ax2 − 2ax − a = 5x − 4
2ax + 3a + b = 5x − 4
przyrównujemy współczynniki
2a = 5
3a + b = 4
a = 2,5
7,5 + b = 4 => b = −3,5
24 mar 19:44
ania: o co chodzi z tym przyrownaniem wspolczynnikow?
24 mar 19:47
Godzio:
np
ax2 + cx + 1 = bx4 + cx2 + 1
0 * x4 + ax2 + cx + 1 = bx4 + cx2 + 0*x + 1
przyrównujesz współczynniki przy poszczególnych potęgach:
0 = b
a = c
c = 0
24 mar 19:50