matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdz drugie miejsce ze
pilne:
jednym z miejsc zerowych funkcji f(x)=ax2−2x−21 jest 3. Znajdz drugie miejsce zerowe funkcji
24 mar 19:25
Godzio:
f(3) = 0 9a − 6 − 21 = 0 9a = 27 a = 3
7
3x
2
− 2x − 21 = (3x+7)(x−3) => x = −
v x = 3
3
24 mar 19:31