Odcinek AB gdzie A(1,3) i B(7,−3) jest podstawa trójkata ABC.
k^2: Odcinek AB gdzie A(1,3) i B(7,−3) jest podstawa trójkata ABC. Oblicz wspólrzedne punktu C tak
aby trojkat ABC byl rownoramienny a jego pole bylo rowne 30.
ROZWIĄZANIE:
1.oblicz długość podstawy AB
2.mając pole i podstawę oblicz wysokość
3. wyznacz równanie prostej AB
4. wyznacz środek odcinka AB
5. wyznacz równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez środek odcinka AB
6. Szukane współrzędne punktów C spełniają jej warunek
7. wykorzystaj wzór na odległość punktu od prostej
1. AB=√62 + 62=√72=6√2
2. h=30*2: 6√2=5√2
3. y=−x+4
4. S=(4,0)
5. y=x−4
6. C = (x, x−4)
7. AB: y= −x +4 czyli ogólne równanie: x + y − 4 = 0
[x+x−4−4]
−−−−−−− =5√2 (przepraszam,że zastępuję wartość bezwzględną nawiasem
√12 + 12
kwadratowym, ale nie wiem gdzie go szukać) jeśli pomnożysz stronami przez √2 to otrzymasz
[2x − 8] = 10
2x − 8 = 10 lub 2x − 8 = −10
x = 9 lub x = −1
y= 5 y = −5
w ten sposób otrzymasz dwa rozwiązania
C=(9,5) lub C=(−1,−5)
wszystko ok tylko punkcie 7 skąd się to wzięło
[x+x−4−4]
−−−−−−− =5√2
√12 + 12
skąd np.12? A i B=1 x=Ax x−4=Bx ale dlaczego? i czemu wszystko równa się h
24 mar 19:06
Godzio:
chodzi o wzór czy o podstawienie bo nie rozumiem ?
| | |Axo + Byo + C| | |
d = |
| |
| | √A2+B2 | |
P(x
o,y
o) Ax + By + C = 0 ?
24 mar 19:10
k^2: o podstawienie
24 mar 19:16
Godzio: w twoim wypadku
C(9,5) y = −x + 4 => x + y − 4 =0
| | |9+5−4| | | 10 | |
d = |
| = |
| = 5√2 |
| | √12+12 | | √2 | |
24 mar 19:22
k^2: a ok dziękuje bardzo a o co chodzi w tym

skąd się to wzięło

jeśli pomnożysz stronami przez √2 to otrzymasz
[2x − 8] = 10
2x − 8 = 10 lub 2x − 8 = −10
24 mar 19:28
patrycja: odcinek AB jest rowna do prostej b oraz AB =4cm
16 lis 18:37