majkryss1:
(2/5)-3/4*(5/2)3/5*(0,4)0,7
-------------------------------
√2/5*(5/2)0,15
Proszę o pomoc - nie mogę nigdzie znaleźć metody obliczenia ułamka do potęgi ułamkowej
30 lis 22:19
Miki:
Do tego zad nie jest to potrzebne wynik tego wyrażenia to 5/2
taką masz odp?
30 lis 22:39
Miki:
(2/5)
-3/4* (2/5)
-3/5 * (2/5)
7/10
-------------------------------------------------
(2/5)
1/2 * (2/5)
3/20
teraz tyko w liczniku dodaj wszystkie wykładniki
i odejmij wszystkie wykładniki z mianownika i masz wynik

bo podstawy sa takie same czyli 2/5
30 lis 22:46
majkryss1:
Dziękuję Miki za pomoc, ale mam do Ciebie jeszcze jedną ogromną prośbę, o podpowiedź czy
w dobrym kierunku zmierzam i co dalej z tym zrobić.
(2/5)-15/20*(2/5)-12/20*(2/5)14/20
-----------------------------------------------------
(2/5)1/2*(2/5)-3/20
co daje nam
(2/5)-13/20
----------------
(2/5)7/20
30 lis 23:38
Miki: 
teraz tylko -13/20 - 7/20 = -1 bo przy dzieleniu poteg o tych
samychpodstawach
wykładiki odejmujemy no tak?
czyli pozostaje Ci 2/5
-1 = 5/2 bo odwrotność i tyle jest OK
1 gru 00:03
Miki: oczywiscie powinnam zapisać (2/5)
-1 = 5/2
1 gru 00:10
majkryss1: Ale chyba popełniłem jeszcze jeden błąd, ponieważ napisałaś, że odejmujemy wykładniki z
mianownika, a jeśli tam jest 10/20 - (-3/20) to da nam 13/20, a nie 7/20.Tak?
1 gru 00:28
Miki: liczyłam wczesniej i tak ma być poprostu dodaj wykład w liczniku
i dodaj wykładniki wmianowniku a dopiero później
od wyk. z licznika odejmij wykł. z mianown. wtedy unikniesz błedu w znakach
sprawdź jeszcze raz i powinno byc OK

1 gru 00:44
Miki: Sory ale juz jest zbyt późno i nie bardzo chce mi siesprawdzać

ale juz wiesz o co
chodzi to dasz radę

ja ide
1 gru 00:46
1 gru 00:51
majkryss1: Dziękuję Tobie ślicznie za pomoc.
Dobrej nocy życzę
1 gru 01:04