PARZYSTOŚĆ FUNKCJI
ania: Witam ..pomóżcie,proszę

zbadaj parzystość funkcji..
24 mar 18:55
Godzio:
parzysta:
f(x) = f(−x)
| | 3−x | | 3−(−x) | |
x * log |
| = −x * log |
| |
| | 3+x | | 3+(−x) | |
| | 3−x | | 3+x) | |
x * log |
| = x * log( |
| )−1 |
| | 3+x | | 3−x) | |
| | 3−x | | 3−x) | |
x * log |
| = x * log |
| |
| | 3+x | | 3+x) | |
funkcja jest parzysta
24 mar 19:02
ania: dziękuję,ale dlaczego tam jest do potęgi −1?
24 mar 19:12
Godzio:
− x * log ... = x * log (...)−1
k * logab = logabk
24 mar 19:13
ania: aaa.już chyba kumam...zrobię zaraz zadanko i mi sprawdzisz,dobrze?
24 mar 19:16
Godzio: ok
24 mar 19:19
ania: | | 8−x | |
f(−x)= |
| ...jeny,co dalej  ? |
| | (−x)2+1 | |
24 mar 19:21
Godzio:
| | −8x | | −8x | |
f(−x) = |
| = |
| wiec funkcja nie jest parzysta teraz trzeba |
| | (−x)2 +1 | | x2 +1 | |
sprawdzic czy jest nie parzysta
warunek : f(−x) = −f(x) sprawdz

jak nie bedzie potrafiła daj znać
24 mar 19:24
ania: | | −8x | | 8x | |
−f(x)=− |
| = |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
24 mar 19:32
Godzio:
coś za dużo minusów
| | −8x | |
f(−x) = |
| − jak wcześniej obliczone |
| | x2+1 | |
| | 8x | | −8x | |
−f(x) = − |
| = |
| − > f(−x) = −f(x) => funkcja jest nieparzysta |
| | x2+1 | | x2+1 | |
24 mar 19:37
ania: ehhh,czyli nie kumam...
24 mar 19:43