suma 3% pierwszej
ewww: suma 3% pierwszej liczby i 8% drugiej liczby wynosi 50, natomiast suma liczby o 3% większej od
pierwszej liczby i o 8% większej od drugiej liczby wysosi 1050. Co to za liczby?
ktoś pomoże

proszę bardzo,bo kompletnie nie wiem jak rozwiązać
24 mar 18:54
ewww: pomocy... ktoś umie zrobić to zadanie?
uratujecie mi tyłek/
24 mar 18:58
ewww: 
?
24 mar 19:06
Eta:
x −− pierwsza liczba
y −− druga liczba
0,03x + 0,08y= 50
x+0,03x + y+ 0,08y= 1050
x+y+50= 1050 => x+y= 1000 => x = 1000 −y
0,03( 1000−y) + 0,08y= 50
30 − 0,03y+0,08y=50 => 0,05y= 20 => y=400
to x = 1000 − 400 = 600
24 mar 19:17