Ania: mam wyznaczyc ilosc rozwiazan w zaleznosci od parametru i mam 2 przyklady
1. I -2x-3 + 4 I = m
i to umiem zrobic i wszystko mi wychodzi ale mam problem z 2
I -2x-3 + 4 I = k2 - 1
30 lis 21:17
Basia:
1. -2x-3+4≥0
-2x-3≥-4
2x-3≤4=22
x-3≤2
x≤5
wtedy mamy
-2x-3+4=k2-1
2x-3-4=1-k2
2x-3=5-k2
1 rozwiązanie gdy 5-k2>0
brak rozwiązań gdy 5-k2≤0
dalej już chyba sama rozwiążesz
a przypadek drugi analogicznie
30 lis 21:27
Ania: nie rozumiem za bardzo
30 lis 21:33
Basia:
rozważamy dwa przypadki:
1. -2x-3+4≥0 i wtedy |-2x-3|+4=-2x-3+4
2. -2x-3+4<0 i wtedy |-2x-3+4|=2x-34
rozwiązałam 1
czego nie rozumiesz, w którym miejscu?
najpierw badam kiedy p.1 zachodzi; potem buduję równanie i po przekształceniu dostaję
2x-3=5-k2
2x-3 jest zawsze ≥0 ale przy x-3→-∞ dąży do 0
jeżeli więc 5-k2 jest dowolną liczbą dodtanią będziemy mieć 1 rozwiązanie
po zlogarytmowaniu log2 mamy
x-3=log2(5-k2)
x=3+log2(5-k2)
i to jest to rozwiazanie, pod warunkiem, ze x≤5, ale to ma sens ⇔
5-k2>0 ⇔(√5-k)(√5+k)>0 ⇔k∈(-√5;√5)
ponadto 3+log2(5-k2)≤5
log2(5-k2)≤2=log24
5-k2≤4
1-k2≤0
k∈(-∞,-1)U(1;+∞)
ostatecznie dla k∈(-√5;-1)U(1;√5) mamy 1 rozwiązanie
dla k spoza powyższego przedziału równanie nie ma rozwiązania
tak samo trzeba rozważyć drugi przypadek
to jest dośc skomplikowane
spróbuj to co napisałam przeanalizować pisząc na kartce papieru, będzie bardziej
przejżyste
no i mozesz dalej pytac, ale dobrze by było bardziej konkretnie, bo nie wiem co ponownie
wyjasnić
30 lis 21:51
Basia:
oczywiście przejrzyste przepraszam za koszmarny błąd ortograficzny, ale ja to wiem
30 lis 21:54
Ania: dziekuje
30 lis 23:17