Ile przekątnych ma dziesięciokąt foremny?
Janek: Ile przekątnych ma dziesięciokąt foremny?
24 mar 18:26
24 mar 18:27
Janek: N to liczba boków ?
24 mar 18:44
Godzio: tak
24 mar 18:50
Janek: A nie czasami kątów wewn ?
24 mar 19:04
Godzio: na jedno wychodzi

liczba boków = liczba kątów wewnętrznych = liczba wierzchołków
24 mar 19:06
Janek: Git

i dzięki
Dasz rade rozwiązać jeszcze jedno zadanie ?
24 mar 19:19
Godzio: nom
24 mar 19:20
Janek: W pudełku mamy 18 kul w trzech kolorowych : białe, czane i niebieskie w stosunku 2:3:4.
Losujemy bez zwracania 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych. Wynik
przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
24 mar 19:30
Godzio: To ktoś inny Ci pomorze

prawdopodobieństwa jeszcze nie przerabiałem
24 mar 19:32
Janek: Eta pomóż
24 mar 19:33
R.W.16l:

ja wiem

2x+3x+4x=18
9x=18
x=2
4:6:8
PS. te czerwone 7 to powinny być tam zamiast ósemek, przy których te 8 są (pomyłka, której
cofnięcie byłoby większym błędem

)
Ok
2 czarne są tylko w środkowym
| | 6 | | 5 | | 30 | | 15 | | 5 | |
więc mnożymy |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 18 | | 17 | | 306 | | 153 | | 51 | |
24 mar 19:42
R.W.16l: Ale nie nazywam się Eta, więc mogłem sobie darować
24 mar 19:43
Janek: Bossssssssssssssssssssssssssssssko, dziękuje bardzo, włąsnie o takim czymś myślałem

Eta często mi pomagała i zapomniałem nick, przepraszam nie będę nikogo już dyskryminował.
Ale zadanie cacy, jeszcze raz dziękuje.
24 mar 22:15
Janek: Jest to napewno dobrze ?
24 mar 23:20
Jack: Tak, na pewno.
24 mar 23:24
Eta:
24 mar 23:30
Janek: Tam nie powinno byc w drugim losowaniu 3/17 6/17 8/7 odnośnie kul białych ?
24 mar 23:47
Jack: ...8/17 − tak, faktycznie powinno. Myslałem że pytasz o wynik, a nie rys.
24 mar 23:51
Bogdan:
Metoda drzewka jest pracochłonna i czasochłonna. Można takie zadania rozwiązywać
prościej i bez bawienia się w rysowanie drewka i żmudne jego opisywanie.
W tym zadaniu: 2n + 3n + 4n = 18 ⇒ n = 2, kul jest: białych − 4, czarnych − 6,
niebieskich 8, razem 18.
BIAŁE CZARNE NIEBIESKIE | RAZEM
4 6 8 | 18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
A: 0 2 0 | 2
| | 3*5 | | 5 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 9*17 | | 3*17 | | 51 | |
25 mar 02:06
matmaobliczanie: Ile ma przekątnych dziesięciokąt i dwunastokąt
30 wrz 19:56
30 wrz 19:58