POMOCY
Pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: Na polanie rosną tylko podgrzybki i prawdziwki. Liczba podgrzybków do liczby prawdziwków
rosnących na tej polanie mają się do siebie jak 3:2. Kasia i Marysia zebrały wszystkie grzyby
z polany. Gdyby Kasia uzbierała 4 podgrzybki więcej to miałaby ich o 1 więcej niż
prawdziwków.
Gdyby Marysia znalazła 1 prawdziwek więcej, to miałaby prawdziwków tyle samo co Kasia
podgrzybków. Ile prawdziwków, a ile podgrzybków uzbierała każda z dziewcząt, jeżeli na
polanie
rosło 30 grzbków?
24 mar 18:16
anies: 30:5=6
6x3=18 podgrzybki
6x2=12 prawdziwków
24 mar 18:29
anies: musisz ułożyć układ równań do obu dziewcząt
24 mar 18:29
Anula: Właśnie z tym mam największy problem, bo nie umiem wpleść w równania informacji o liczbie
wszystkich grzybów. Wychodzą mi jakieś ułamki
24 mar 18:31
anies: np.
d−prawdziwki
g−podgrzybki
m−marysi
k−kasi
układ:
18=gk+gm
12=dk+dm
i
4+gk=dk−1
dm+1=gk
24 mar 18:32
Anula: Dziękuję
24 mar 18:34
anies: 4+gk=dk−1
dm+1=gk
obliczasz:
4+dm+1=dk−1
dm=12−dk
4+12−dk+1=dk−1
17−dk=dk−1
dk=9
mamy prawdziwki kasi a potem już liczysz dalej jesli będą problemy− pisz
24 mar 18:35
anies:
24 mar 18:36
Anula: Dziękuję − teraz mi już wszystko wyszło
24 mar 18:50
Anula: Z moich wyliczeń wyszło mi, że Kasia ma 8 prawdziwków i nie wiem, czy to ja mam błąd, czy ty,
bo ja w swoich obliczeniach na razie nie znajduje błędu. Mógłbyś jeszcze raz sprawdzić swoje
obliczenia?
24 mar 19:13
24 mar 19:15
24 mar 19:17
Anula: Anies odezwij się
24 mar 19:21
Anula: Anies w Tobie cała nadzieja
24 mar 19:21
POMÓŻCIE: Przepraszam Cię z całego serca, że być może ( i dlatego mi nie odpisujesz) uraziłam Twoje
ambicje, ale chciałabym mieć pewność, bo moja nauczycielka jest bardzo, ale to bardzo surowa.
24 mar 19:29