wyznacz obwód tego kwadratu
Patryk : Dane są dwa przeciwległe wierzchołki kwadratu A=(1,−3) i C=(−5,−1) wyznacz obwód tego kwadratu
24 mar 18:16
Julek:
|AC| =
√(1+5)2 + (−3+1)2 = P{36+4} =
√40
√20 = a
√2 // bo to przekątna
Kwadrat ma 4 boku, więc O
bw = 4
√10
24 mar 18:19
Lena: moim zdaniem źle podstawiłeś
√40 = a
√2
a=2
√5
Obw =4a=8
√5
24 kwi 22:44
Mila: Lena dobrze, Julek źle.
24 kwi 23:39
Gustlik: Lepiej z wektorów niz tasiemcowym wzorem:
A=(1,−3)
C=(−5,−1)
AC
→=[−5−1, −1+3]=[−6, 2]
|AC|=
√(−6)2+22=
√40=2
√10
a
√2=2
√10 /:
√2
| | 2√10 | | 2√20 | |
a= |
| = |
| =√20=2√5 |
| | √2 | | 2 | |
Obw=4a=8
√5
25 kwi 01:50