wyznacz długośc boku tego trójkąta
Patryk : Dany jest wierzchołek trójkąta równoboczneg C=(−4,2). Bok AB zawart jest w prostej o równaniu
2x+4y−5=0 wyznacz długośc boku tego trójkąta
24 mar 18:15
Julek:
Więc wysokość to CS, gdzie S to środek odcinka AB
AB jest zawarta w prostej. Wysokość jest opuszczona pod kątem prostym. Wysokością jest
odległość punktu C od prostej
2x + 4y − 5 = 0
C = (−4;2)
| | |2*(−4) + 4*2 − 5| | | |−8 + 8 − 5| | | 5 | | √20 | |
Ds;l = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | √4+16 | | √20 | | √20 | | 4 | |
√5 = a
√3 /:
√3
24 mar 18:24