matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz długośc boku trójkąta
Patryk :
Odcinek AB jest wysokością trójkąta równobocznego. Oblicz długość boku tego trójkąta jeżeli wiadomo że A=(−3,−2) i B=(5,2)
24 mar 18:13
Julek:
|AB| = P{(5+3)
2
+ (2+2)
2
} = P{64 + 16} =
√
80
a
√
3
√
80
=
2
2
√
80
= a
√
3
2
√
240
8
√
15
a =
=
3
3
24 mar 18:17