Gustlik: Liczysz najpierw Ω.
|Ω| = W
62 = 6
2 = 36 (W
62 − to wariacja z powtórzeniami 2−elementowa z 6 − z
powtórzeniami, bo na obu kostkach może wypaść ta sama liczba oczek, 2−elementowa z 6 bo mamy 2
kostki i 6 możliwych wyników na każdej z nich)
Wzór na wariacje z powtórzeniami jest następujący:
W
nK = n
k
To zadanie łatwiej jest rozwiązać z dopełnieniam, czyli wyznaczyć zdarzenie przeciwne A',
obliczyć P(A') i potem P(A) = 1 − P(A') − z dopełnienia jest mniej kombinowania.
Wyznaczam zdarzenie przeciwne do opisanego w zadaniu, czyli dopełnienie A'
A' = na obu kostkach wypadła liczba ≤ 4.
|A'| = W
42 = 4
2 = 16 (W
42 − to wariacja z powtórzeniami 2−elementowa z 4 − z
powtórzeniami, bo na obu kostkach może wypaść ta sama liczba oczek, 2−elementowa z 4 bo mamy 2
kostki i interesują nas 4 wyniki − liczby od 1 do 4 − na każdej z nich)
| | 4 | | 5 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| .
|
| | 9 | | 9 | |