Ile?
Help!!!!!!!!!: Na polanie rosną tylko podgrzybki i prawdziwki. Liczba podgrzybków do liczby prawdziwków
rosnących na tej polanie mają się do siebie jak 3:2. Kasia i Marysia zebrały wszystkie grzyby
z polany. Gdyby Kasia uzbierała 4 podgrzybki więcej to miałaby ich o 1 więcej niż prawdziwków.
Gdyby Marysia znalazła 1 prawdziwek więcej, to miałaby prawdziwków tyle samo co Kasia
podgrzybków. Ile prawdziwków, a ile podgrzybków uzbierała każda z dziewcząt, jeżeli na polanie
rosło 30 grzbków?
24 mar 18:08
Help!!!!!!!!!: POMOCY!
Na razie wyliczyłam tylko tyle, ale nie wiem niestety co dalej?
x−liczba podgrzybków na polanie
y−l.prawdziwków na polanie
y=1,5x
x+y=30
x=18
y=12
24 mar 18:14
24 mar 18:15
Anula: Widziałam już część rozwiązania do tego zadania z tego forum, ale niestety nic z tego nie
rozumiem. Proszę o pomoc
24 mar 19:19