matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x
Aneta:
Proszę o pomoc
Wykaż, że liczba
√
3−2
√
2
−
√
2
jest liczbą całkowitą. Błagam niech mi ktoś pomoże w tym zadaniu.
24 mar 18:02
Godzio:
3 − 2
√
2
= 1 + 2
√
2
+ 2 = (1+
√
2
)
2
√
(1+
√
2
)
2
−
√
2
= 1+
√
2
−
√
2
= 1
24 mar 18:05
Aneta:
Dzięki
24 mar 18:12