wykaż ze prosta jest styczna do okręgu
Patryk : Wykaż ze prosta y=−2x−2 jest styczna do okręgu (x−3)2+(y+2)2=5
24 mar 17:51
Godzio: sprawdz czy dobrze przepisales bo nie jest styczna

moze y = −2x −
1 ?
24 mar 17:54
Patryk : Wykaż ze prosta y=−2x−1 jest styczna do okręgu (x−3)2+(y+2)2=5 owszem to jest
poprawne tam była pomyłka w pierwszym.
24 mar 17:55
Godzio: tak myślałem

S(3,−2) r =
√5
2x + y + 1 = 0
| | |6 − 2 + 1| | | 5 | | 5√5 | |
d = |
| = |
| = |
| = √5 |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
d = r
c.n.u.
24 mar 17:57
Patryk : Dzieki za rozwiazanie
24 mar 17:58
glabmatematyczny: Może mi ktoś wytlumaczyć od tego d ?
3 kwi 22:12
Jack: d − to wzór na odległość punktu po prostej. Jesli wyjdzie nam że odległość środka okręgu od
prostej jest równa promieniowi okręgu, to będzie to znaczyło, że prosta jest styczną do tego
okręgu, tzn prostopadłe styka się z promieniem w jednym punkcie na okręgu... Poprzeglądaj
troszkę teorii na ten temat.
3 kwi 23:17
monika: y=2x−1
11 maj 19:36
monika:

Pomuście mi w tym zadaniu...Uzupełnij tabelkę dla funkcji określonej wzorem Y=2x−1
11 maj 19:42
monika: w tabelce przed trujka ma byc minus..prosze o jak najszybsze rozwiazanie
11 maj 19:43
Gustlik: Podstawiasz "x"−y do wzoru funkcji i liczysz:
f(−3)=2*(−3)−1=−6−1=−7
f(0)=2*0−1=−1
f(2)=2*2−1=4−1=3
x | −3 | 0 | 2 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y | −7 | −1 | 3 |
12 maj 01:02
18 sty 14:14
kuts: πΔΩγδ≥
16 kwi 19:59