matematykaszkolna.pl
CHEMIA-alkohole _emDżi_: DRODZY CHEMICY proszę o pomoc Jak udowodnić kwasowy charakter etanolu i fenolu?emotka
24 mar 17:46
Karolina: to chyba jest forum matematyczne a nie chemiczne. ogarnij
24 mar 17:51
Tomek.Noah: wiesz co kiedys mialem na chemi wlasnie charakteryzowanie czy to jest zasadowy czy kwasowy czy obojetny ale nie moge znlesc zeszytu wiem ze to sie laczylojakos ze soba sub/
24 mar 17:57
_emDżi_: To Ty się Karolinko delikatnie mówiąc 'ogarnij' hm ^^ bo spędzam na tym forum zapewne więcej czasu niż Ty...i wiem, że są tu naprawdę dobrze chemicy. !
24 mar 18:02
Mateusz: Ogólnie to tak alkochole nie ulegają dysocjacji mają odczyn obojętny jednak reakcja z aktywnymi metalami np Na K itd wskazuje na ich bardzo słaby charakter kwasowy z etanolem jest jescze tak że jest kwasem i zasadą jednocześnie włąsciwosci kwasowe okazuje wobec mocnych zasad ale to tak dodatkowo wracając do tematu tak jak napisałem alkochole mają odczyn obojętny ale przejawiają bardzo słaby charakter kwasowy potwierdza to reakcja z metalami aktywnymi na gorąco.Natomiast jesli chodzi o fenole to ma on silniejszy charakter kwasowy od alkocholi potwierdzeniem tego jest reakcja fenolu z aktywnymi metalami oraz wodorotlenkami metali.
24 mar 19:55