Zadanko z logami
Wafel: Oto i zadanie które sprawiło ,że nagle otrzeźwiałam. Jakby ktoś mógł to niech rozwiąże:
O ile % log8 jest mniejszy od log24+log25*log4
24 mar 17:29
Godzio:
log
24+log25*log4 = log4(log4 + log25) = log4 * log100 = 2 * log4 =4log2
czyli ten logarytm jest mniejszy o 15%
24 mar 17:32
Wafel: Hmm Godzio jak byś mógł to mi wytłumacz czemu log4(log4+log25)=log4*log100 dokładnie chodzi mi
o to z kąd otrzymałeś log100
24 mar 17:42
Godzio: logab + logac = logab*c
24 mar 17:42
Wafel: o i dziekuje bardzo^^
24 mar 17:44
Godzio:
24 mar 17:45
Wafel: Wiem głupol ze mnie, dopiero teraz przypomniałam sobie o wzorach^^
24 mar 17:48
Godzio: nie ma sie co przejmowac

ten wzor akurat jest w karcie wzorów na maturze
24 mar 17:51