dominik: Proszę o sprawdzenie
-2√3 -√24
-------- = ----------
3√8 12
30 lis 20:37
Basia:
bardzo dobrze
30 lis 20:38
dominik:
9-√7 9√5 - √35
-------- = ------------------
3√5 15
30 lis 20:39
dominik:
4 2+3√12
-------- = ----------
2-3√3 27
30 lis 20:40
dominik: w tym ostatnim miało być:
8+12√12
--------------
-23
30 lis 20:43
dominik: i jeszcze jedno
3√2-4 3√6-15√2-4√3+20
----------- = -------------------------
√3+5 -22
30 lis 20:45
Basia: drugie dobrze, trzecie nie
musisz pomnozyć licznik i mianownik przez 2+3√3 i zastosować wzór (a-b)(a+b)=a2-b2
licznik mnozysz normalnie
spróbuj
30 lis 20:45
Basia: tak teraz dobrze
ostanie też dobrze
30 lis 20:47
dominik:
7-8√6 14√3-42-16√18+48√6
---------- = --------------------------------------
2√3+6 -30
30 lis 20:48
dominik: dziękuje Ci bardzo
jesteś niesamowita!
30 lis 20:51
Basia: skąd -30?
a wiem ale (2√3)2=22*(√3)2=4*3=12
licznik ok, ale trzeba jeszcz √18 zapisać jako √9*2=3√2
30 lis 20:54
dominik: ale tam po pierwiastku jest jeszcze 6 do kwadratu?
czyli powinno być -24?
30 lis 20:57
dominik:
a jak tam jest 16√18 czyli będzie 48√2?
30 lis 20:59
Basia: tak, oczywiscie, coraz lepiej sobie radzisz
30 lis 21:03
dominik: dziękuję
30 lis 21:11