hti8
ewelinka: na bokach równoramiennego trójkąta prostokatnego o przyprostokątnej 8 zbudowano kwadraty na
zewnatrz boków. środki tych kwadratów połączono odcinkami. znajdz pole i obwod otrzymaneo
trojkata
24 mar 16:57
Godzio:

8
2 + 8
2 = b
2
b= 8
√2
| | 1 | | 1 | |
x = |
| d = |
| *8√2 = 4√2 |
| | 2 | | 2 | |
2x = 8
√2
32 = 4
√2h
U{8}{
√2 = h
h = 4
√2
H = y+h = 8
√2
| | 2x*H | | 8√2 * 4√2 | |
P = |
| = |
| = 32 |
| | 2 | | 2 | |
x
2 + h
2 = c
2
32 + 32 = c
2
c = 8
L = 2c + 2x = 8
√2 + 16 = 8(
√2 + 2)
24 mar 17:15